Over ons

Deze website is ontwikkeld op initiatief van het College voor de Rechten van de Mens, het onafhankelijke mensenrechteninstituut van Nederland.

Een van de taken van ons instituut is het stimuleren en coördineren van mensenrechtenonderwijs. RechtVaardig is hier een directe uiting van.

RechtVaardig is voor mensen uit het onderwijs die behoefte hebben aan meer kennis, inspiratie, ervaring en verdieping op het gebied van mensenrechten. Denk hierbij aan leraren, schoolleiders en schoolbestuurders die voor zichzelf, voor hun leerlingen, voor hun school of voor hun scholengemeenschap met dit onderwerp aan de slag willen.

Voor leraren is RechtVaardig een bron van achtergrondinformatie, ideeën, praktische handvatten en uitgewerkte lessen over mensenrechten.

Schoolleiders en schoolbestuurders kunnen met de uitgangspunten van mensen- en kinderrechten werken aan een prettige, stimulerende en respectvolle schoolomgeving. RechtVaardig geeft voldoende ruimte voor een aanpak die past bij de school of scholengemeenschap.

RechtVaardig is ontwikkeld voor het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Alle scholen kennen hun eigen jargon: leerkracht, docent, leerlingen, studenten, groep en klas. Omwille van de leesbaarheid en eenduidigheid van de teksten op RechtVaardig heeft het College voor de Rechten van de Mens hierin keuzes gemaakt.

Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen, dichtbij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van individuele mensen: de buurt waarin zij wonen, de school die zij bezoeken, de fabrieken, boerderijen of kantoren waar zij werken. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis elders.

Eleanor Roosevelt bij de Verenigde Naties, New York, 1958

RechtVaardig is voor iedereen!

In het primair onderwijs (po) staan leerkrachten voor hun groep. In het voortgezet onderwijs (vo) staan docenten voor een klas. En in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) geven docenten les aan de studenten. Leerkrachten, docenten, klas, groep, leerlingen, studenten. Alle scholen kennen hun eigen jargon.

Omwille van de leesbaarheid en eenduidigheid van de teksten op RechtVaardig heeft het College voor de Rechten van de Mens keuzes gemaakt. Op RechtVaardig is gekozen voor de woorden:

  • leraar = iedere persoon die lesgeeft aan kinderen en jongeren. Dit betreft dus leerkrachten uit het primair onderwijs en ook docenten uit het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
  • klas = leraren uit het primair onderwijs mogen dit woord interpreteren als ‘groep’.
  • school = dit woord betekent op RechtVaardig hetzelfde als ‘onderwijsinstelling’.
  • leerling = leraren uit het middelbaar beroepsonderwijs mogen dit woord interpreteren als ‘student’.
  • primair onderwijs (po) = dit is een inclusiever woord dan ‘basisonderwijs’. Het primair onderwijs omvat het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het onderwijs op speciale scholen.

Hopelijk geeft deze leeswijzer voldoende toelichting, zodat iedereen zich aangesproken voelt om met deze website aan de slag te gaan!

Samenwerkingspartners

De website RechtVaardig vindt zijn oorsprong in de toolboxen ‘Mensenrechten op School’ voor het primair en voorgezet onderwijs en ‘Mensenrechten in het mbo’ van het College voor de Rechten van de Mens. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met maatschappelijke organisaties die zich inzetten om leerlingen in Nederland bewust te maken van mensen- en kinderrechten. Dit zijn Amnesty International, de Anne Frank Stichting, Centrum voor Mondiaal Onderwijs, Defence for Children, Inclusief Indië, Movies that Matter, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Juristen Comité voor Mensenrechten en UNICEF Nederland. Ongeveer twintig leraren, schoolleiders en andere deskundigen gaven regelmatig feedback op de testversies. Daarnaast ook dank aan VOS/ABB en AOb, evenals het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Kennispunt MBO Burgerschap en de Universiteit Utrecht met haar project 75 jaar Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te meten en te verbeteren.