Piter Jelles !mpulse: Herstelgericht werken
- Veilig klimaat
Piter Jelles !mpulse te Leeuwarden en Kollum (vmbo-t, havo en vwo) werkt al een aantal jaren met herstelrecht, een manier om goed omgaan met elkaar te bevorderen. Binnen !mpulse hangt een sfeer waarin je jezelf mag zijn en fouten mag maken. Herstelrecht is een manier van omgaan met elkaar die conflicten zo klein mogelijk houdt en ervoor zorgt dat leerlingen wanneer ze zich voordoen, daarvan leren. Met herstelrecht leren leerlingen conflicten uit te praten en op te lossen. De leerlingen leren dit meteen in het eerste leerjaar.
Ze gaan uit van het gezamenlijk oplossingen bedenken, met ‘dader’ en ‘slachtoffer’ erbij. De dader neemt dan eigen initiatief om bijvoorbeeld openlijk excuses aan te bieden en te bedenken hoe de schade hersteld kan worden. Er wordt soms uren gepraat maar niet gestraft. Soms samen, soms met behulp van een leeftijdsgenoot, de coach of een leraar. De leerlingen voelen zich dan echt gezien, al moeten ze er soms aan wennen.
En het leuke is dat de gezonde manier waarop leerlingen conflicten oplossen een positief effect heeft op leraren en ouders. Iedereen wordt er beter van. Het bijzondere van herstelrecht is niet alleen dat conflicten goed worden uitgepraat, maar ook dat schade wordt hersteld. Iemand die de fout ingaat, richt schade aan, vaak aan de hele school. Wanneer twee leerlingen ruzie hebben of vechten, wordt de hele school er onveiliger en onprettiger door. Door te werken met herstelrecht krijgen leerlingen die schade hebben aangericht de kans die te herstellen.
Het is een manier om een vaak naar incident of onprettige periode af te sluiten. Het ECHO, het Expertisecentrum Herstelrecht in het Onderwijs, heeft !mpulse uitgekozen als voorbeeldschool voor andere scholen en heeft dit beloond met de toekenning van de titel: ‘School Met Herstelrecht’.
Lees meer over OSG Piter Jelles op hun website.