De Vriendschapsschool: Contact tussen twee verschillende scholen
- Diversiteit & inclusie
“Jaaa, daar komen ze!” Kinderen uit groep 3 van basisschool Overvecht in Utrecht zwaaien buiten voor hun school enthousiast naar hun maatjes van basisschool Tuindorp. Die komen hen al even vrolijk tegemoet lopen voor een tweede gezamenlijke les binnen het bijzondere uitwisselingsproject Vriendschapsschool.
Tussen de twee scholen ligt alleen een spoorlijn. De Tuindorpers hebben de afstand zojuist in tien minuten overbrugd. Toch is het een wereld van verschil voor de kinderen. De groep 3 van juf Marlot Spelbrink loopt van het rustige, groene Tuindorp, vol jaren-dertighuizen en bakfietsen, de spoorweg over naar het levendige Overvecht. Daar passeren ze hoge flatgebouwen en wapperende, kleurrijke lakens over de waslijnen aan de balkons, langs Marokkaanse mannen op leeftijd die in portieken aan het kletsen zijn.
“De kinderen komen de wijk niet zo snel uit. Overvecht is groot, met alle voorzieningen die je nodig hebt: een winkelcentrum, zwembad, en de school natuurlijk. Het is een bubbel waarin ze blijven zitten”, vertelt directeur Marije Wassenaar van basisschool Overvecht. Dit jaar heeft zij samen met collega’s van de school in Tuindorp het bestaande project de Vriendschapsschool nieuw leven in geblazen. Het idee is dat kinderen vanaf de kleutergroepen van beide scholen aan elkaar gekoppeld worden en ieder jaar een aantal keren ‘op uitwisseling’ gaan. Tussendoor houden ze ook contact, door brieven te sturen en soms een cadeautje. “En laatst hebben we de kinderen van Tuindorp met hun vaders uitgenodigd voor een voetbalwedstrijd. Alles om de kinderen te leren dat de maatschappij meer is dan waar je zelf woont.”