Studentenraad in het mbo
Sinds 1 maart 2010 geldt in het mbo een stelsel van gedeelde medezeggenschap. Dit betekent dat studenten en personeel in principe afzonderlijk van elkaar overleg voeren met het college van bestuur van de mbo-school over die onderwerpen die voor hen relevant zijn. De medezeggenschap van studenten is geregeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). Het college van bestuur betrekt bijvoorbeeld de studentenraad bij het vaststellen van het beleid over het schorsen en verwijderen van studenten van school. Ook stemt de studentenraad in met de (model)onderwijsovereenkomst die de onderwijsinstelling gebruikt.
In het deelnemersreglement van de onderwijsinstelling kunnen aanvullende bevoegdheden voor de studentenraad zijn opgenomen. Studenten kunnen zich verkiesbaar stellen voor de studentenraad.
Een onderwijsinstelling die bewust werkt vanuit de mensen- en kinderrechten, neemt de student als zelfstandige partner serieus. Die onderwijsinstelling betrekt student bij beslissingen die hen aangaan en kan hen laten meedenken over de eigen onderwijsdoelen en het eigen curriculum.
Deze vorm van participatie heeft echter niet altijd verbinding met studenten die niet deelnemen. Ook de terugkoppeling door deelnemende studenten kan heel beperkt zijn. Daardoor voelen veel studenten zich niet zo betrokken bij wat er gebeurt in de studentenraad.