Wat is passend onderwijs in het po, vo en mbo?
- Diversiteit & inclusie
Alle leerlingen hebben recht op onderwijs dat hen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en hen in staat stelt zich te ontwikkelen en ontplooien. Het is belangrijk dat ondersteuning beschikbaar is voor leerlingen met een beperking die dit nodig hebben. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en een plek in de samenleving.
Nederland kent een duaal onderwijssysteem voor het po en vo: het regulier en het speciaal onderwijs. De Wet passend onderwijs (2014) heeft als doel dat alle kinderen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs krijgen. Als het kan in het regulier onderwijs, als het nodig is in het speciaal onderwijs.
In de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) staat bovendien uitdrukkelijk dat discriminatie verboden is bij de toegang tot onderwijs. De wet geldt voor alle vormen van onderwijs en is gericht op de bescherming van leerlingen en studenten met een langdurige beperking. Die kan zowel fysiek, psychisch, zintuiglijk als verstandelijk zijn.
Vanuit het passend onderwijs moet de school onderzoeken of een leerling met een beperking door een zogenaamde doeltreffende aanpassing op de school terecht kan of kan blijven. Als dat zo is, moet de school die aanpassing ook bieden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een rustige werkplek voor leerlingen met concentratiestoornissen, het gebruik van hulpmiddelen bij toetsen voor leerlingen met dyslexie of het geven van extra bijles en begeleiding en extra tijd bij toetsen voor iemand met een taalontwikkelingsstoornis.
In tegenstelling tot het primair en voortgezet onderwijs kent het mbo geen aparte onderwijsvorm waar studenten apart specialistische of intensieve begeleiding krijgen (speciaal onderwijs). Dit betekent dat de onderwijsinstellingen hun onderwijs en examinering zó inrichten dat er al bij de start van de opleiding rekening wordt gehouden met eventuele beperkingen van studenten. Het mbo adviseert de student over opleidingen waarvoor hij/zij kansrijk is voor het behalen van een beroepskwalificatie, een diploma. Studenten kunnen ook een verklaring krijgen wanneer zij niet in staat zijn aan alle diploma-eisen te voldoen en toch de opleiding willen volgen. Welke ondersteuning een onderwijsinstelling biedt staat beschreven in het ondersteuningsaanbod van de onderwijsinstelling. Afspraken over de ondersteuning van een student worden vastgelegd in een bijlage bij de onderwijsovereenkomst. Onderwijsinstellingen leggen vervolgens via hun jaarverslag verantwoording af over hoe zij vormgeven aan passend onderwijs.
Lees meer over passend onderwijs op de website van de mbo raad.