Hoe ga ik aan de slag met mensenrechten op school?
- Mensenrechten algemeen
Een RechtVaardige School is een school die niet alleen over mensenrechten praat, maar die er ook naar handelt. Daarmee draagt mensenrechteneducatie niet alleen in sterke mate bij aan de burgerschapsopdracht van het onderwijs, maar ook aan andere belangrijke onderwijsdoelen en -opdrachten, zoals goed inclusief onderwijs, gelijke kansen en sociale veiligheid.
Wil je hier als school mee aan de slag, dan is het belangrijk om bewust en stap voor stap te werken aan een integrale aanpak. Of – om met de woorden van de Inspectie van Onderwijs te spreken: om doelgericht, samenhangend en herkenbaar te werk te gaan. Dit hoeft niet allemaal tegelijk, maar er moet wel een doordacht plan onder liggen. En: het is een proces van vallen en opstaan: met andere woorden van ‘leren’.
Het is ook echt niet allemaal nieuw, maar door mensenrechten expliciet te benoemen en te koppelen aan relevante aspecten van jouw school, gaan leerlingen, studenten en schoolpersoneel de betekenis van mensen- en kinderrechten in het dagelijks leven begrijpen en ervaren. Met als doel dat ze deze rechten respecteren en ervoor opkomen.
Hoe kun je mensen- en kinderrechten op school concreet maken in je rol als schoolleider op een manier die past in de omgeving van jouw school, jouw leerlingen en jouw leraren? Dit kun je lezen op deze website onder "Rechtvaardig als school".
Hier kun je vinden hoe je doelgericht, samenhangend en herkenbaar met mensenrechten bezig kunt zijn, hoe je binnen jouw school kennis over mensenrechten overdraagt, hoe je als school een omgeving creëert waarin zowel leerlingen als schoolpersoneel als ouders/verzorgers mensenrechten ervaren, en als laatste hoe je als school leerlingen en medewerkers helpt op te komen voor hun rechten en die van anderen. Dit vatten we samen als leren over mensenrechten, oefenen met mensenrechten en opkomen voor mensenrechten.